Kompletowanie zamówień

Obsługa dużej ilości zamówień klientów wymaga sprawnej obsługi procesu ich kompletacji. Celem jest uniknięcie pomyłek w przygotowaniu asortymentu, a potem w załadunku. System pozwala na przydzielenie dokumentów wydania do konkretnych osób lub stanowisk kompletacyjnych. W branży mięsnej dobrze sprawdza się zastosowanie pojemników, które dzieli się wg asortymentu, np.: mięsa, wędliny, wędzonki, wyroby konfekcjonowane, podroby. Każdy pojemnik znakuje się kodem kreskowym, zawierającym informację o tym, dla kogo jest przeznaczony, jaki asortyment zawiera i jakie zamówienie realizuje. Ważnym aspektem procesu wydawania produktów ważonych jest sprawna współpraca wagi systemem ERP i automatyzacja procesu generowania etykiet z kodem kreskowym.

Sprawna obsługa procesów logistycznych to obszar wymagający doświadczenia. Nie trudno o nieoptymalne zaplanowanie transportu, czego skutkiem jest wzrost kosztów logistyki. Comarch ERP XL pozawala podzielić klientów na trasy i przygotowuje działowi logistyki wstępną propozycję sposobu wywozu. Zamówienia gromadzone są w paczki, a te w wysyłki, to których można dopasować odpowiedni środek transportu, stosowny do wagi i objętości towaru, który ma zostać wywieziony.

 
Rys. Wysyłka przypisana do trasy.

 
Rys. Podgląd zaplanowanej trasy w Google Maps

Po zatwierdzeniu wysyłek, w zautomatyzowany sposób tworzone są listy przewozowe, drukowane faktury/paragony, dokumenty WZ, czy dokumenty dotyczące opakowań. Po powrocie z trasy kierowca rozliczany jest w systemie z gotówki i opakowań zwrotnych.